Na jarenlang onderzoek en testen hebben wij een geschikte oplossing ontdekt voor meer veiligheid en kwaliteit van gebouwen, in overeenstemming met de standaard normen.

DE DOORLOPENDE BEUGEL MET VERTICALE TREKSTAAF EN VARIABELE AFSTAND

Dit is dé oplossing voor elk type wapeningskorf, zelfs voor een aardbevingbestendige wapening.
Getest door de universiteiten van Florence, Napels, Ancona;
Geaccepteerd door buitenlandse instituten en aannemers na zeer positieve beoordelingen van adviesbureau’s en constructeurs.

Grote belangstelling getoond door bedrijven die calculatieprogramma’s produceren en die nu HET BELANG VAN HET PRODUCT ERKENNEN, de volgende software-update hebben aangekondigd.
SPIREX RESULTEERT IN EENVOUDIGER EN VEILIGER BOUWPROCES, BETERE ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN, LICHTER WAPENING EN GOEDKOPER.

SPIREX: de aardbevingbestendige wapening

Spirex wordt geproduceerd door Schnell Group en wordt beschouwd als een van de belangrijkste innovaties van de afgelopen 15 jaar uit het oogpunt van veilige gebouwen.
De Schnell Group, wereldwijd toonaangevend op het gebied van machines en technologieën voor het verwerken van wapening, komt met een nieuwe oplossing, die zich richt op kwaliteit en veiligheid van woningen en gebouwen.
Deze oplossing heet Spirex, een nieuwe generatie beugels. Spirex bestaat uit een doorlopende spiraalwapening met verticale trekstaaf. Spirex is het resultaat van 4 jaar onderzoek en wordt beschouwd als de belangrijkste innovatie van de afgelopen 15 jaar op het gebied van gewapend beton.
Spirex voorkomt alle fouten die ter plaatse kunnen optreden tijdens het opbouwen van de wapening, de beugelafstanden zijn gegarandeerd. Spirex is een stalendraad uit één stuk voor eenvoudige en snelle toepassing die moet overeenstemmen met het originele project van het adviesburo, zodat er geen kans bestaat op beschadiging of nalatigheid.

aardbeving, gebied,spirex,spiraalbeugel, wapening

SPIREX: DE DOORLOPENDE BEUGEL

De verticale trekstaaf van ‘SPIREX: de doorlopende beugel lijkt qua positie veel op de traditionele beugel; de trekstaven staan volledig loodrecht op de bovenste en onderste staven. De wapening is beter bestand tegen het afschuifeffect, zoals is vastgesteld door berekening van het adviesburo. De traditionele spiralen worden niet meer geaccepteerd voor toepassing in balken, omdat hun trekstaven niet loodrecht op de hoofdwapening kunnen blijven staan.

aardbeving, gebied,spirex,spiraalbeugel, wapening

Fase 1: PRODUCTIE

Spirex: het doorlopend beugelsysteem met verticale trekstaaf’ wordt in de fabriek geproduceerd in overeenstemming met de berekening van de constructeur. Zodra deze is uitgevoerd, wordt de doorlopende beugel samengeperst, vastgebonden en eenvoudig naar de bouwplaats vervoerd. Dankzij de kleine omvang kunnen de transportkosten worden verlaagd: 600mm. voor een balk van 6000mm.

aardbeving, gebied,spirex,spiraalbeugel, wapening

Fase 2: POSITIONEREN

Op de bouwplaats worden de langsstaven in de spiraal geplaatst wanneer deze nog is samengeperst. Dit garandeert een eenvoudig en snel plaatsingsproces.

aardbeving, gebied,spirex,spiraalbeugel, wapening

Fase 3: LOSMAKEN EN MONTEREN

Zodra Spirex is losgemaakt, neemt het flexibel de originele vorm aan en sluit het direct aan op de hoofdwapening, in overeenstemming met elke eventuele vereiste op het gebied van vlaktemeting. Afstand en positie worden exact aangehouden.

aardbeving, gebied,spirex,spiraalbeugel, wapening

Fase 4: VERBINDINGEN

anwege het feit dat de spiralen met elkaar zijn verbonden, is het NIET van belang dat alle verbindingspunten van de Spirex worden bevestigd aan de langsstaven. Hierdoor kan veel montagetijd worden bespaard: bij een tijdsvergelijking tussen Spirex en een traditioneel beugelsysteem bleek de gemiddelde montagetijd van Spirex 65 – 70% korter te zijn.

aardbeving, gebied,spirex,spiraalbeugel, wapening

VOORDELEN

1. Absolute precisie in het aantal beugels in BALKEN/KOLOMMEN.
2. Vanwege het feit dat ‘SPIREX: de doorlopende beugel met verticale trekstaaf’ is geproduceerd met vooraf ingestelde afstand, bevinden de BEUGELS (spiralen) zich altijd in de juiste positie langs de wapening, zelfs met variabele afstand. Het aantal en de positie van de beugels langs de wapening kan niet meer worden veranderd ten gevolge van nalatigheid van de vlechters of te weinig geleverde beugels op de bouwplaats.
3. Het is NIET van belang dat elke beugel (spiraal) wordt vastgemaakt aan de langsstaven van de wapening omdat de beugels met elkaar zijn verbonden en daarom NIET van positie kunnen veranderen tijdens het storten van het beton.
4. ‘SPIREX: de doorlopende beugel met verticale trekstaaf’ KAN NIET open gaan tijdens een aardbeving, in tegenstelling tot het traditionele beugelsysteem.
5. Grote besparing in tijd en montagekosten, met een vermindering tot 70% in de montagetijd van de wapening.

aardbeving, gebied,spirex,spiraalbeugel, wapening

Tot slot een overzicht van de voordelen van ‘SPIREX’:

 • De uiteindelijke balk is sterker dan de traditionele balk.
 • Het systeem voldoet aan de vereisten van de richtlijnen dat de verticale trekstaaf daadwerkelijk loodrecht moet staan.
 • Er is een perfecte overeenkomst tussen de berekening van het adviesburo en de uitvoering ter plaatse.
 • Vermindering van het gebruikte materiaal: de hoeveelheid staaldraad die in een doorlopende beugel met verticale trekstaaf wordt gebruikt is minder, aangezien er geen overlappende haken/schenkels zijn zoals in de traditionele beugels: dit betekent een vermindering van 10 tot 15% in de hoeveelheid te gebruiken wapening.
 • Het risico dat de beugels openbreken onder belasting is uitgesloten: de wapening is doorlopend.
 • Kleine omvang tijdens transport, 600mm voor een balk van 6000mm.
  Geen vertraging in het positioneren van de beugels, omdat de beugels zich bij het uitzetten, automatisch plaatsen op de afstanden die door het project zijn bepaald.
 • Absolute precisie in het aantal beugels in balken en kolommen.
  Absolute precisie in de afstand tussen de beugels.
  Grote vermindering van het aantal beugels dat op de bouwplaats moet worden vastgemaakt.
 • Grote besparing van tijd en kosten tijdens de montage.
aardbeving, gebied,spirex,spiraalbeugel, wapening

De hoekenkolommen op of bij de balken kunnen snel en eenvoudig worden gewapend met Spirex
Met Spirex is het mogelijk om doorlopende beugels met verticale trekstaaf te produceren voor het maken van diverse balktypes zoals ‘L’- en ‘T’-balken en ook kolommen. Eveneens kan het worden gebruikt voor wenteltrappen, bogen, heipalen en meer.